Erilaiset pankkikortit ja niiden käyttö

Pankkikortti on muovinen kortti, joka toimii maksuvälineenä käteisen rahan tavoin. Pankkikortilla voidaan maksaa ostoksia tai pankkikortilta voidaan nostaa rahaa pankkiautomaateilta. Pankkikortilla maksettaessa tilin veloitus tapahtuu heti ja se vaatii katevarmennuksen. Näin ollen pankkikorttia käyttäessä käyttäjälle ei myönnetä luottoa tai maksuaikaa. Tiliä veloitetaan usein ensin katevarauksena ja muutaman päivän päästä varsinainen maksu lähtee omalta pankkitililtä. Joissain tapauksissa käyttäjän pankkitili saattaa ylittyä, jos katevaraus on mennyt viiveen aikana nollaan (tämä on kuitenkin pankkikortin käytön ehtojen vastaista). Katevarmennuksella viitataan siihen, että pankkitilin saldo tarkistetaan maksun yhteydessä ja tililtä varataan ostoksen suuruinen summa.

Visa Electron

Visa Electron on kansainvälisesti toimiva pankkikortti, jota visa on kehittänyt jo useampia kymmeniä vuosia. Visa Electronissa ei ole mahdollisuutta luotto-ominaisuuteen sillä sen maksutapahtuman hetkellä tilillä tulee olla tarpeeksi rahaa, jotta katevaraus on mahdollinen. Maksukorttia käyttäessä tilin ylittäminen ei ole mahdollista – pois lukien tilanteet jolloin viive aiheuttaa tilin ylityksen. Suomessa Visa Electronin voi saada jopa jo 10-vuotiaana vanhempien suostumuksella, kuitenkin viimeistään 18-vuotias henkilö voi hakea Visa Electronin omasta pankistaan.

Muoviset pankkikortit ovat usein 85,60mm x 53,98mm kokoisia kortteja ja niiden paksuus on 0,76mm. Korttitiedot on usein painettu kohokirjaimin kortin etupuolelle. Usein kortista löytyvät tiedot ovat kortin numero sekä kortinhaltija. Pankista riippuen korttiin painetaan myös muita tietoja. Nykyään pankkikorteissa on vielä magneettiraita, joka otettiin käyttöön jo vuonna 1970. Pankkikorttien turvaamiseksi niistä löytyy yksilöity siru. Sirukortilla tarkoitetaan muovista korttia, tässä tapauksessa pankkikorttia, johon on upotettu mikropiiri. Nykypäivän pankkikortit ovat sekä kontaktikortteja että etäluettavia kortteja. Kontaktikortilla tarkoitetaan pankkikorttia, joka tulee syöttää lukulaitteeseen maksutapahtuman aikana. Etäluettava kortti (eli lähimaksuominaisuus) on pankkikortti, jonka maksutapahtuma tapahtuu radiosignaalin avulla.

Lähimaksaminen

Lähimaksaminen on mahdollista korteissa, joissa on etälukumahdollisuus ja jota merkitään neljällä suurenevalla sulkumerkillä. Lähimaksaminen on helppoa ja nopeaa ja sitä voidaan käyttää alle 25 euron suuruisten ostosten yhteydessä. Ominaisuutta käyttäessä pankkikorttia ei aseteta ollenkaan lukulaitteeseen eikä näin ollen tunnuslukua (PIN) tarvita. Lähimaksaminen tapahtuu viemällä pankkikortti lukulaitteen lähettyville. Lukulaite saattaa kuitenkin pyytää satunnaisesti tunnuslukua (PIN) varmistaakseen, että pankkikortti ei ole joutunut vääriin käsiin.

Esimerkkejä eri pankkien myöntämistä pankkikorteista

  • OP Visa Electron on OP Pankin myöntämä Visa Electron -pankkikortti. Pankkikortti voidaan myöntää yli 10-vuotiaalle vanhempien suostumuksella. Pankkikorttia käyttäessä maksuissa tai käteisnostoissa tapahtuma veloitetaan tililtä välittömästi. OP Visa Electron korttia voidaan käyttää lähimaksuominaisuudella sekä korttiin voidaan liittää K-Plussa -ominaisuus. Pankkikorttiin voidaan asettaa erilaisia turvarajoja omassa verkkopankissa.
  • Nordea Electron on Nordea pankin myöntämä Visa Electron pankkikortti, jonka tilin kate tarkastetaan jokaisen käyttökerran yhteydessä. Pankkikorttia voidaan hakea 10-vuotiaasta lähtien vanhempien suostumuksella. Pankkikortille voidaan asettaa erilaisia turvarajoja helposti verkkopankissa, asiakaspalvelun kautta tai pankin eri konttoreilla. Nordea Electron pankkikorttia voidaan käyttää tunnusluvun (PIN) avulla tai pienten ostosten kanssa helppoa lähimaksua. Nordea Electron korttiin voidaan liittää K-Plussa -ominaisuus.
  • POP Visa Electron on POP Pankin (Paikallisosuuspankit) myöntämä maksukortti. POP Visa Electronia voidaan käyttää Suomen lisäksi ulkomailla sekä verkossa. Pankkikorttia käyttäessä tulee tililtä löytyä tarpeeksi katetta haluttuja ostoksia varten. Varsinainen tiliveloitus tapahtuu yleisesti muutaman päivän kuluessa, maksimissaan kymmenen päivän kuluttua. POP Visa Electronissa on lähimaksuominaisuus pienempiä ostoja varten. Maksukortin ominaisuuksia on helppo muokata omasta verkkopankista tai mobiilipankissa sekä myös konttorilla tai asiakaspalvelun kautta. Rajoitukset on mahdollista asettaa tietyksi ajankohdaksi tai ne voidaan asettaa toistaiseksi voimassaoleviksi.
Kategoria(t): blogi. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.