Joustolaina – kätevä pikalaina joustavilla ehdoilla

Mikä on joustolaina?

Joustolaina tai joustoluotto on yksi pikalainan muodoista. Joustolainaa voi nostaa kerralla aina sen verran kuin tarvitsee, ja sitä voi maksaa takaisin joustavasti. Joustolainan hakijalle myönnetään tietty luottoraja, ja lainanhakija voi tehdä nostoja annetun luottorajan puitteissa. Joustolainalle ei ole mitään tiettyä takaisinmaksuaikaa, ja sen voi ensimmäisen laskun tullessa maksaa joko kokonaan pois tai maksaa vain minimitakaisinmaksuerän ja jatkaa takaisinmaksua esimerkiksi kuukausittain. Takaisinmaksuerät eivät määräydy annetun luottorajan mukaan vaan tehtyjen nostojen mukaan.

Mitkä ovat joustolainan hyödyt tavalliseen lainaan verrattuina?

Yksi joustolainan suurimmista hyödyistä on se, että koko lainasummaa ei tarvitse nostaa kerralla. Tavallista lainaa nostaessa koko lainasumma tulee yleensä nostaa yhdellä kertaa, ja korot alkavat juosta heti koko summalle. Joustolainaa voi nostaa aina vain sen verran kuin tarvitsee, eivätkä korot juokse kuin vain todellisuudessa nostetulle summalle. Tämä on hyödyllistä esimerkiksi silloin, jos lainaa ei ole haettu yhtä isoa hankintaa varten, vaan sitä on haettu valmiiksi myös tuleviin hankintoihin.

Joustolainan hyviä puolia on myös se, että sitä voi maksaa takaisin haluamassaan aikataulussa. Eli jos jossain kuussa rahaa on käytössä enemmän, voi joustolainaa maksaa pois tavallista suuremman summan. Jos taas jossain kuussa on tiukkaa, voi joustolainaa maksaa pois vain pienimmän mahdollisen takaisinmaksusumman verran. Halutessaan koko lainasumman voi toki maksaa myös kokonaan pois kerralla.

Joustolainan etuna on myös lainan saannin nopeus. Sen jälkeen kun joustolaina on myönnetty sinulle, voit nostaa lainaa tilillesi välittömästi ilman minkäänlaista hakuprosessia. Lisäksi voit nostaa lainaa milloin tahansa, kunhan et vain ylitä sinulle annettua luoton maksimimäärää.

Joustolainaan liittyvät kulut

Ennen joustolainan hakemista kannattaa perehtyä joustolainojen kulurakenteisiin. Joustolainoihin liittyy usein suhteellisen korkea nostopalkkio sekä tavallista pankkilainaa korkeampi korko. Syynä tähän on se, että joustolainat on pääasiassa tarkoitettu vain pieniin lainoihin ja maksettavaksi suhteellisen nopealla aikataululla. Tällöin kulut eivät ehdi nousta suuriksi, vaikka prosentuaalisesti kulut olisivat lainasummaan nähden tavallista pankkilainaa korkeammat.

On kuitenkin olemassa myös yrityksiä, jotka tarjoavat joustolainan ensinoston täysin kuluttomana, eikä lainasta mene alkuun minkäänlaisia korkoja. Jos olet hakemassa vain kertaluontoista, pientä lainaa, ja pystyt maksamaan lainatun summan nopeasti takaisin, kannattaa sinun ehdottomasti etsiä itsellesi tällainen kuluton ensilaina. Kuluttoman jakson jälkeen joustolainaan liittyvät kulut saattavat tosin nousta melko korkeiksikin, joten lainaehdot kannattaa lukea huolella.

Kuinka suurta joustolainaa on mahdollista saada?

Suomen lainamarkkinoilla on nykyään yrityksiä, joilta on mahdollista saada jopa 70 000 euron joustolainaa. Joustolainojen luottorajojen kohotessa myös keskimääräiset korkotasot ovat kuluttajan iloksi madaltuneet, ja pikalainankin korot voivat olla jopa alle 10 %. Kannattaa kuitenkin tutustua huolellisesti myös lainan muihin kuluihin, ja laskea, kuinka paljon korko todellisuudessa on myönnetystä lainasummasta. Jos olet pienituloinen ja otat ison lainan, laina saattaa ehtiä kasvaa koron vuoksi nopeammin kuin ehdit sitä maksaa takaisin. Usein pienen lainan ottaminen, joka riittää juuri kattamaan halutut kulut, onkin järkevämpää kuin ison lainan ottaminen kerralla. Ainahan sitä saa tarvittaessa otettua uuden lainan, kun edellinen laina on maksettu pois.

Ota nämä huomioon ennen joustoluoton hakemista

Joskus joustoluotosta voidaan periä luotonvarausprovisio. Tämä on kulu, joka sinulta veloitetaan, vaikka et olisi nostanut lainaa ollenkaan omalle tilillesi. Riittää, että olet vain hakenut joustolainaa. Usein tämä kulu on muutaman prosentin luokkaa lainasummasta. Tämän luotonvarausprovision lisäksi sinun tulee maksaa korkoa jo nostamastasi lainan osasta, sekä mahdollisesti nostomaksuja tekemistäsi nostoista.

Kategoria(t): blogi. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.