Mitä on kulutusluotto ja miten sitä saa?

Mikä on kulutusluotto?

Kulutusluotto on laina, joka on otettu  kuluttamista varten. Kulutusluoton ottamiseen ei tarvita vakuutta, ja sitä voi hakea joko pankista tai muilta luottoa myöntäviltä yhtiöiltä. Koko haettu summa maksetaan hakijan tilille kerralla ja lainaa lyhennetään yleensä kuukausittain. Kulutusluoton ottaja saa käyttää luoton mihin vain haluaa, eivätkä lainanantajat yleensä kysele sitä, mihin tarkoitukseen kulutusluottoa haluaa ottaa.

Usein kulutusluottoa otetaan esimerkiksi remonttia, kodin hankintoja tai lomamatkaa varten. Joskus kulutusluottoa saatetaan ottaa pientenkin kulutustuotteiden hankintaa varten. Myös esimerkiksi elektroniikan ja kodinkoneiden ostaminen osamaksulla on kulutusluottoa. Tällöin kyseessä on vain tililuottomuotoinen kulutusluotto. Yritys, josta asiakas ostaa tuotteen osamaksulla, saa rahansa heti rahoitusyhtiöltä, ja asiakas lyhentää velkaansa samaiselle rahoitusyhtiölle kuukausierissä.

Mitä kulutusluotto maksaa?

Kulutusluoton korot ovat yleensä selvästi korkeammat, kuin vakuudellisten lainojen, kuten esimerkiksi asuntolainan, korot. Kulutusluoton vuosikorko saattaa pahimmillaan olla jopa 20 % tai siitäkin korkeampi. Kulutusluottoa myöntäviä yhtiöitä vertailemalla on kuitenkin mahdollista löytää kulutusluottoa myös kohtuullisella, jopa vain 5 % korolla.

Kulutusluoton korko saattaa myös vaihdella sen mukaan, kuinka suureksi lainanantaja arvioi hakijan kyvyn maksaa lainan takaisin ajallaan. Jos taloudellinen tilanne ja luottotiedot ovat kunnossa, matalakorkoinen kulutusluotto on yleensä huomattavasti helpompi löytää. Moni lainanantaja ei edes anna kulutusluottoa esimerkiksi luottotiedottomalle hakijalle.

Millaiset tulot hakijalla tulee olla?

Yleensä kulutusluottoa myönnetään vain hakijoille, joilla on säännölliset tulot. Usein hakijalta edellytetään esimerkiksi 1200 euron kuukausituloja viimeisten kolmen kuukauden ajalta. Eivätkä valitettavasti mitkä tahansa tulot kelpaa, vaan tulojen tulee olla vakituisia työ- tai eläketuloja. Kulutusluoton myöntämiseen saattaa liittyä myös ikävaatimuksia. Monesti edellytetään myös, että hakijalla on vakituinen osoite Suomessa.

Mitä ottaa huomioon ennen kulutusluoton hakemista?

Ihan ensimmäiseksi ennen lainahakemuksen täyttämistä kannattaa tehdä realistinen laskelma siitä, kuinka suurella summalla lainaa pystyy lyhentämään kuukaudessa. Arvioi lainan lyhennyssumma mieluummin liian pieneksi kuin liian suureksi. Jos kuvittelet pystyväsi lyhentämään kulutusluottoasi nopeammin kuin todellisuudessa kykenet, tuloksena saattaa olla se, että velkaannut vain entistä enemmän.

Jos tulet siihen tulokseen, että kykenet hoitamaan kulutusluoton takaisinmaksuerät, seuraavaksi vuorossa on rahoituslaitoksen valinta. Kulutusluottoa ei ikinä kannata ottaa heti ensimmäisestä silmiin osuvasta rahoituslaitoksesta. On kannattavaa lähettää hakemuksia useille eri rahoituslaitoksille ja kartoittaa näin vaihtoehtoja. Jos teet vain hakemuksen tai pyydät tarjousta, tämä ei ole vielä sitovaa, eikä sinun tarvitse maksaa mitään. Muun muassa lainojen korot, muut kulut ja maksuajat vaihtelevat suuresti. Vain vertailemalla voit siis löytää juuri itsellesi sopivimman kulutusluoton.

Kulutusluottoa hakiessa kannattaa kiinnittää huomiota luoton todelliseen vuosikorkoon. Jotkut rahoituslaitoksista saattavat mainostaa matalaa korkoa, mutta luottoon saattaakin liittyä kaikenlaisia sivukuluja, jotka nostavat todellisen vuosikoron paljon esitettyä korkeammaksi. Muista siis aina lukea kaikki kulutusluoton ehdot ja tarkistaa mahdolliset lisämaksut, jotta sinulla ei ole vastassasi ikäviä yllätyksiä.

Kunhan vain suoritat taustatyön huolella, kulutusluotto voi olla oikein varteenotettava vaihtoehto sellaisessa tilanteessa, kun vastaan tulee jokin yllättävä suuri meno. Tällaisia on lähes mahdotonta kokonaan välttää, ja kaikkien palkalla ei välttämättä ole mahdollista säästää hätävaraa tällaisten tilanteiden varalle. Kulutusluoton avulla yllättävän menon kustannukset saa jaettua useammalle kuukaudelle, eikä yllättävän kuluerän vuoksi tarvitse jättää esimerkiksi muita laskuja maksamatta tai ruokaa ostamatta.

Millaisia ovat kulutusluottojen ottajat?

Kulutusluottojen ottajien joukosta löytyy todella erityyppisiä ihmisiä. Ei ole olemassa mitään tiettyä ihmistyyppiä, joka ottaisi suurimman osan kulutusluotoista. Kulutusluottoja ottavat sekä hyvä- että huonotuloiset ja monen eri ikäluokan ihmiset. Kulutusluotot ovat nykyään yhtä yleisiä kuin asuntolainat.

Kategoria(t): blogi. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.