Yrityslaina

Mitä tarkoittaa yrityslaina?

Yrityslainan avulla voidaan kasvattaa yrityksen liiketoimintaa ja rahoittaa tulevia investointeja ja saatavia. Yrityslainaa tarvitaan usein raaka-ainehankintoihin, toimitilojen ja tuotevaraston rahoittamiseen. Yrityslaina jaetaan kolmeen eri osa-alueeseen, eli perustamisvaiheen rahoitukseen, yrityksen arjen rahoitukseen ja investointien rahoitukseen. Yrityslainan vuosikorko on aina yksilöllinen.

Mihin yrityslainaa voi hakea?

Yritysluotto soveltuu moneen eri käyttökohteeseen. Yrityslainaa voidaan

käyttää erilaisissa projekteissa, vaihtoehtona laskujen myynnille,

käsirahana laiteinvestoinneissa, käyttöpääomana tasoittamassa yrityksen kausivaihteluja ja erilaisissa yrityskaupoissa tärkeänä osana lopullista kauppasummaa.

Käytännössä yrityslainaa voidaan käyttää ”saranasta siltaan”, eli täydentämäään varastoja, materiaali- ja työvälineiden ostoon, liike- tai varastotilan maksuun tai vuokratakuuseen, remonttiin tai laskujen maksuun.

Yritysluottoa voi hakea myös itsensä tai henkilöstön koulutukseen sekä täydennyskoulutukseen, yrityksen markkinointi- ja mainoskuluihin, verkkosivujen hankkimiseen ja ylläpitämiseen, käyttöpääomaan ja

kassavirtaan sekä nykyisen liiketoiminnan kehittämiseen- ja laajentamiseen.

Yrityslainan haku on turvallista ja nopeaa.

Miten yrityslainaa haetaan?

Asiakas voi tutustua eri lainatyyppeihin verkossa ja täyttää kätevästi hakemuksen yrityksen nettisivulla. Lainan hakeminen verkossa on perinteistä

kivijalkapankin lainaa paljon nopeampi vaihtoehto. Lainanhakija laittaa henkilö- ja pankkiyhteystietonsa lomakkeeseen ja skannaa mukaan siihen mahdolliset pyydettävät liitteet. Skannatut liitteet, kuten palkkatodistus tallennetaan omalle tietokoneelle ja laitetaan sieltä lainahakemuksen liitteeksi. Lainahakemus vahvistetaan luonnollisesti omalla allekirjoituksella.

Lähetetty ja hyväksytty lainahakemus ei sido lainanhakijaa lainanottamiseen,

vaan mahdollista lainaa voi kilpailuittaa eri lainantarjoajilla pyytämällä lainatarjouksia, jotka tulevat kätevästi hakijan sähköpostiin. Hakijan hyväksyessä jonkin yrityslainatarjouksen, rahat maksetaan yrityksen tilille yleensä heti ja lainantarjoajasta riippuen vuorokauden tai vähintään 1-2  arkipäivän kuluessa.

Yrityslainan lyhentäminen

  • Kuukausilyhenteinen yrityslaina

on perinteinen ja paljon käytetty menetelmä. Kuukausilyhenteinen yrityslaina on käytössä yleensä pitempiaikaisissa rahoitustarpeissa, kuten esimerkiksi investoinneissa, joilla haetaan pitkän aikavälin tasaista lisäystä yrityksen kassavirtaan.

  • Kertalyhenteinen yrityslaina

eli bullet-laina, on erittäin kätevä lyhytaikaiseen rahoitustarpeen hoitoon.

Myönnetystä lainasta maksetaan kuukausittain ainoastaan korko, ja laina kokonaisuudessaan lyhennetään kerralla viimeisen maksuerän yhteydessä.

  • Kuukausi- ja kertalyhenteisen yrityslainan yhdistelmä

on yrityslainan takaisinmaksuun suosittu ja kätevä ratkaisu. Lainansaaja maksaa lyhennysosuuden kuukausittain ja korko jäljellä olevasta lainapääomasta maksetaan aina kuukausittain tasaerinä.

Yrityksen taustalla toimiva henkilö tai henkilöt ovat vastuussa yrityksen taloudenpidosta ja kannattavuudesta

Yrityslainan myöntämisessä on yksityislainan tavoin olemassa tietyt säännöt ja ehdot. Yrityksen omistajaa tai omistajia, eli yritystoiminnan taustalla olevia henkilöitä pidetään yrityksen niin sanottuna riskimittarina lainaa myöntävälle rahoitusyhtiölle tai pankille. Yrityksen saamaan positiiviseen lainapäätökseen vaikuttavat muun muassa yrityksen vakaa talous, yrittäjän kokemus alalta ja yrityksen vahva luottoluokitus ilman yksittäisiä luottohäiriöitä. Negatiiviseen luottopäätökseen vaikuttavia tekijöitä ovat erilaiset luottovelat, kaikki yksittäiset maksuhäiriömerkinnät tai voimassa olevat velat joihinkin rahoitusyhtiöihin tai pankkeihin. Uusilta yrityksiltä pyydetään usein myös omia, henkilökohtaisia tiliotteita.

Yrityksen kassavirran säännöllisyys on lainanmyöntäjälle tärkeää

Yrityksen aktiivinen toiminta säännöllinen kassavirta on tärkeä asia, jotta yritys voi hoitaa kaikki lainanlyhennykset ja kulut ajallaan. Markkinoilla on yrityksiä, jotka saattavat tehdä hyvää voittoa esimerkiksi koko tilikauden, mutta eivät tuota riittävän säännöllistä kassavirtaa, jolloin lainantarjoajan näkökulma on usein se, että lainaa hakeva yritys ei pysty maksamaan lainaa ja sen korkoja takaisin sovitun ajan puitteissa.

Kyseisiä yrityksiä ovat muun muassa sesonkiluontoiset yritykset, jotka tarvitsevat lainaa sesongin ulkopuolella tarvittavien varastojen täydennystä varten. Yrityksen säännöllinen kassavirta saattaa usein olla tilikauden voittoa tärkeämpi kriteeri lainaa myöntävälle yhtiölle tai pankille. Yrityksen historia vaikuttaa lainansaantiin myös, eli pitkään toimineet vakavaraiset yritykset ovat varma ja turvallinen kohde lainanmyöntäjälle.

Liiketoimintasuunnitelma

Kattava ja toimiva liiketoimintasuunnitelma on tärkeimpiä tekijöitä

varsinkin uusien yritysten lainahakemusten arvioinnissa. Toimiala, joka ei perustu muuttuviin trendeihin auttaa aina lainan saamisessa. Lainansaantiin kiinteästi vaikuttavia tekijöitä ovat yrityksen tilinpäätökset ja tulevaisuuden näkymät.

Kategoria(t): blogi. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.